maanantai 28. joulukuuta 2009

Painava on palikka.

No niin, kaksi kahdeksantoista millimetrin vanerinpalaa ja yksi parikymmentämillinen tammilevy on saatu liimattua nippuun ja paketti on todettu suoraksi. Paketin paino hirvittää vaikka sisään oli koverrettu kevityskammioita ennen tammilevyn liimausta. Painaa varmaan viitisen kiloa..

Ok, two pieces of 18 mm thick plywood and one 20 mm thick piece of oak (from the old table top) are glued together and the result is measured to be straight enough. The veigh of this piece is enourmous even there was those empty cells made inside before gluing the oak top. The weigh is something like 5 kg.



Netistä olin etsiskellyt LP:n kuvia jotta saisin piirrettyä jonkinlaisen sapluunan. Kuva piti olla tietysti mahdollisimman suoraan edestäpäin kuvattu jotta mittasuhteet eivät vääristyisi. Sopiva kuva löytyikin helposti ja tulostamalla sen sekä kopiokoneella suurentelemalla sain aikaiseksi mieleiseni pahvimallin. Ensimmäinen hahmotelma piirtyi sen avulla lyijykynällä vaneri/tammilevyn pintaan.

Runkopalikka oli vielä tässä vaiheessa miltei suorakaiteen muotoinen ja sitä piti tietysti ruveta muotoilemaan kurvien mukaiseksi. En omista vannesahaa enkä pistosahaa joten tämä työvaihe alkoi raakasti käsisahalla pala palalta hauista vuoroon oikoen ja vuoroon koukistaen. Hikiseksi kävi tämä työvaihe. Havaitsin pienen vaiheistusvirheen tässä kohdassa työskentelyä. Jos sahaan runkopalikan muotoonsa, on se vaikea saada työstettyä kannen osalta kaulan vaatimaan kulmaan.

LP:ssahan on tämä kaulan kulma määräävänä tekijänä kannen muotoilussa joten se piti selvittää ja selvisihän se suurin piirtein. Muutamia asteita piti saada kallistusta kanteen sille osalle mihin kaula kiinnittyisi. Homma hoitui niin että ruuvasin liimaamani levyn alle riman joka kohottaa kaulanpuoleista levyn päätyä.

Kun pylväsporakoneen alle oli saatu aikaiseksi riittävän suuri tasainen työskentelytaso niin tällä tasolla levyä liikuttelemalla jyrsin pylväsporakoneeseen kiinnitetyllä jyrsinterällä pikkuhiljaa tavaraa pois levystä joka tapahtui pari millimetriä kerrallaan. Hidasta hommaa.

I did search the internet to find pictures of LP so that I was able to make a template for a body. The picture should preferred to be taken as straight to the face of the guitar so that the figure is accurate. Suitable picture was easy to find and with scaling I could make the template from cardboard. With that template I could draw the final cutting lines to the surface of the oak piece.



Tässä siis pari kuvaa ensimmäisen viistouksen tekemisestä.



Tämän jälkeen katsoin aiheelliseki jyrsiä palikkaan uran kaulaa varten. Sitä varten rakentelin sapluunan samaisesta vanerista mistä runkopalikkakin on liimattu kasaan. Palikan kiinnitin tulevan kaulamikrofonin kolon kohdalta lankkuun kiinni. Siitä sitten ensin poralla kamaa pois ja sitten jyrsimen terällä lisää, sapluunan reunoja seuraten. Olisi ehkä ollut mukavaa jos jyrsimen terä olisi ollut laakerilla varustettu mutta kävihän se näinkin.





Kun sapluunalla on saatu riittävän syvälle ura, voi sen poistaa (näin päättelin ja toivoin sillä jyrsimeni ei ylettänyt enää syvemmälle paksuhkon sapluunan vuoksi)ja jatkaa jyrsimistä ikäänkuin jo jyrsitty kolon yläreuna sapluunana. Onnistuihan se sitten vaikka hetken epäröin homman tarkkuutta.




Toinen viistous piti sitten saada otelaudan loppumiskohdan ja kielisillan välille. Rima siis pois levyn alta ja sopivasti mitoitettu hieman ohuempi rima tilalle ja taas jyrsimään. Voila, siinäpä viistoukset eikä tainnut tulla tyrittyäkään mitään.



Nyt ollaan jo jyrsimässä toista viistousta. Lankun päällisen tammesta näkee kun olen rapsuttanut lakkaa pois nähdäkseni millainen pinta sen alta paljastuisi. Ihan huvikseen vain, kokonaanhan se pinta tulee kuitenkin työstettyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti