sunnuntai 27. joulukuuta 2009

Gibson Les Paul

Alamme lähestyä varsinaista aihetta.

Les Paul on ollut mielestäni sähkökitaroiden ehdotonta aatelia niin äänensä kuin muotoilunsakin puolesta. Ensimmäinen kosketus sellaiseen tapahtui omalla kohdallani 70-luvun loppupuolella kun kaverini sai synttärilahjaksi sellaisen (terveisiä vaan Pekalle). Jos oikein muistan niin kyseessä oli DeLuxe malli. Kullanvärinen kansi oli mielestäni käsittämättömän kaunis ja lievästi sanottuna suunnilleen häpesin Isäni kanssa aikaansaamaamme kapistusta.

Vuodet kuluivat, kouluja käyiin, työpaikat vaihtuivat ja niin myös pikkakunnat mutta Les Paul pyöri mielessäni usein. Ajatus LP-tyyppisen kitaran kitaran rakentamisesta alkoi hiljalleen hautua mielessäni. Tuntui että tästä ei pääse ylitse muuten kuin kokeilemalla konstia.

Työkaluja ei ole käytettävissäni paljoakaan. Pylväsporakone, tavallinen akkuporakone, käsisahoja, hiomakone, ruuvipuristimia ja jotakin pientä. Ajattelin että en ryhdy turaamaan kättelyssä mitään parempaa materiaalia kun tiesin että kaarevan kannen tekeminen kylmiltään voisi olla melko haastavaa joten valitsin runkotavaraksi mahongin sijaan pakkauslaatikosta talteen ottamaani vankkaa vaneria ja kanneksi vanhan pöytälevyn tammea. Näillä pääsisi tekemään rungon periaatteessa työtapana oikein eli kahdesta materiaalista ja samalla vaikkapa vain kokeiluluontoisesti yrittämään kannen kaarevuuden muotoilua. Periaatteessa päätin tässä vaiheessa että tämä ensimmäinen yritys lähestyä aihetta tulisi olemaan pelkkä muotoilututkielma. Minullahan ei ollut mitään sapluunaa minkä perusteella olisin voinut ryhtyä muotoja väkertämään enkä oikein luottanut siihen että ensimmäisellä kerralla saisin aikaan sellaista jälkeä mikä olisi kelpuutettavissa soivaan ja esittelykelpoiseen sähkökitaraan.

Jotain piti siis ryhtyä tekemään joten sahasin vanerista kaksi kappaletta ja liimasin ne päällekkäin. Seuraavana päivänä irroittaessani liimauspuristimet, havaitsin että paketti oli hieman kiero. Muutaman millin mutta kuitenkin. Tämähän mielenkiintoista. Homma alkoi heti mokalla. Mihinkähän tässä vielä päästään?

Uudet sahaukset ja uudet liimaukset, tällä kertaa paksun, suoraksi varmistetun pöytälevyn pintaan ruuvipuristimilla kiinni vääntäen. Seuraavana päivänä kakkua irroittaessani havaitsin että tällä kertaa tulos on suora. Joudunkohan tekemään kaiken useaan kertaan?

Now, we are getting close to the subject. I think Les Paul has the crown of electric guitars when speaking of the voice or the curves. My first contact to LP was at late seventies when a friend of mine got one for a birthday present from his father (greetings to Pekka). If I remember right it was Deluxe Gold Top model. I thought it was so beautiful and also thought that a guitar that my father and I made was nothing compared to that Gibson.

The years passed by, different schools, different jobs and different cities but that LesPaul often popped in to my mind. A thought of building the LesPaul type of guitar has started to build up in to my mind. The result was that I must try to build one.

I have not so many tools. Vertical drill, battery drill, few saws, sanding machine, screw presses and something small. (to be continued in english)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti